Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 70-и път Япония почита паметта на жертвите от атомните бомбардировки

Вече 70 години на този ден в Япония почитат паметта на стотиците хиляди загинали при първата в историята атомна бомбардировка, извършена от САЩ. 

В осем часа и петнадесет минути сутринта местно време, Япония отбеляза седемдесетата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима. Милиони сведоха глава и запазиха минута мълчание в памет на хилядите жертви от първата употреба на ядрено оръжие през 1945-а година.

На съдбовния шести август, тежката летяща крепост Бе 29 пуска бомбата, известна с прякора Малкото Момче. Район с радиус от почти два километра от епицентъра на експлозията е напълно разрушен.  Хиляди цивилни са изпепелени в първите секунди след взрива, а десетки хиляди още ще починат от тежки изгаряния и радиоактивно облъчване в следващите седмици и месеци.

Бомбардировката предизвиква невъобразим шок по света, но не е достатъчна да принуди японската правителство да се предаде. Американските военни защитават употребата на ядрено оръжие с аргумента, че много повече японски и американски животи биха били загубени, ако се беше наложила битка за всеки остров с фанатизираната японска армия. Тезата се отрича от оцелелите от ужаса на Хирошима и Нагасаги. Много от тях също се възпротивяват на намеренията на настоящия японски премиер Шиндзо Абе да изпраща военни сили в подкрепа на американски военни операции по света. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44