Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС удължава компенсиращите мерки за производителите на плодове и зеленчуци

Мярката е насочена към производителите, които търпят загуби от ембаргото от Русия

| обновено на 07.08.15 в 16:48
Снимка: Радио ВИДИН

От днес формално се удължават с 12 месеца компенсиращите мерки за производителите на плодове и зеленчуци, които търпят загуби от ембаргото на Русия. Схемата се запазва в същия вид до 30 юни 2016 година. Мерките са „изтегляне от пазара”, „небране” и „бране на зелено” на зеленчуците и плодовете, които не могат да бъдат пласирани в Русия заради ембаргото.

Фермерите ще продължат да получават финансова подкрепа от Европейската комисия и ще се определя цена на храната, изтеглена от пазара, уточни за БНР говорителят по земеделието Даниел Росарио. Паричната помощ ще зависи от вида компенсаторна схема, по която производителите кандидатстват:

Главната цел е да гарантираме, че земеделците ще продължат да получават някакви доходи от своята продукция, дори и да не могат да намерят друг пазар, където да я продадат.

При мярката „изтегляне от пазара” зеленчуците и плодовете ще се предоставят безвъзмездно на благотворителни организации, училища, детски градини,  лечебни заведения, старчески домове или ще се предоставят безплатно за храна на животни. При мерките „небране” и „бране на зелено” зеленчуците и плодовете се унищожават на полето или след като са обрани зелени. Подпомагането има за цел само частично да компенсира разходите за производство, и евентуално за прибиране на продукцията, отбеляза Росарио и допълни:

Разбира се, че има проблеми, но е интересен фактът, че въпреки руската забрана стойността на износа се е увеличила през последните месеци – производителите са намерили нови пазари както вътре в Евросъюза така и в държави извън него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44