Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Сливен проверява за спазване на трудовите закони

Инспекцията по труда в Сливен провежда интензивни проверки в селското стопанство за спазване на трудовото законодателство. Проверяват се рискови обекти с наети работници за краткотрайна сезонна работа, които трябва да имат трудови договори за един ден.

660 еднодневни трудови договора за краткотрайна сезонна работа са проверени в първите дни от акцията на Инспекцията по труда в Сливенска област. Отговорящите на изискванията договори са на работодатели от общините Нова Загора и Твърдица. Инспекторите по труда са съставили 4 акта на работодатели от община Сливен за наети хора на сеознна работа без трудови договори.

Обектите за контрол на регистрирани земеделски производители, размера на площите  и продукцията им са предоставени от земеделското министерство. Проверяват се рискови обекти и на работодатели с необраотваеми площи, които предполагат наемане на повече работна ръка. Договорите за еднодневна неквалифицирана работа в растениевъдството са за прибиране на реколтата.

Един работник може да има еднодневни договори до 90 дни годишно. Плащането е в края на всеки работен ден срещу разписка. Наетите на еднодневни договори не губят право на обезщетение за безработица и социални помощи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44