Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден дипломатически скандал между Германия и Русия

Пореден дипломатически скандал избухна между Германия и Русия, след като Москва отказа входна виза на германски генерал, назначен за военен аташе в руската столица. 

Руското министерство на външните работи изненадващо отказа входна виза на бригаден генерал Герт Гавелек, който трябваше да поеме поста военен аташе в посолството на Германия в Москва. Герт Гавелек е първият германски офицер, получил генералско звание в Бундесфера  след като е завършил академията на Бендесфера, преди това той е завършил военна академия в Москва и говори много добре руски език.

Списание "Шпигел", което разпространи новината, коментира, че недопускането от страна на Москва на генерал Галевек е ответна мярка на неотдавнашен отказ на Берлин да даде виза на високопоставен руски офицер, назначен в посолството на Русия в Берлин. Руският офицер беше заподозрян в неприемливи дейности или с други думи в шпионаж. Отказът за недопускането на генерал Гавелек на руска територия се коментира като поредна размяна на удари между Берлин и Москва след началото на кризата в Украйна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44