Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства на жертвите при самолетната катастрофа в Алпите поискаха американски съд да гледа делото

| обновено на 09.08.15 в 12:19
Снимка: БГНЕС

Семейства на жертвите на катастрофата със самолета на германската авиокомпания Джърмануингс, разбил се във Френските Алпи на 24 март, искат делото за тази трагедия да се гледа в съд в САЩ. Новината съобщи юристът Елмар Химул, който представлява интересите на над 30 семейства на загиналите.

Ние се готвим да подадем иск в САЩ и смятаме, че това дело има всички шансове да се разглежда там, казва адвокатът Химул , цитиран от германския в. "Билд ам Зонтаг".

Според него чрез американската съдебна система за събиране на доказателства ще се установи как е било възможно вторият пилот на самолета да бъде допуснат да управлява машината при известни за компанията психически проблеми.

При катастрофата загинаха 149 пътници и екипаж. На 24 март вторият пилот в самолета Андреас Лубиц остава за малко сам в кабината, заключва я и нарочно разбива самолета в склон на Френските Алпи на път от Барселона за Дюселдорф. Па-късно стана яно, че той е имал тежка депресия от години.

В края на юли роднините на жертвите отклониха предложението на германската авиокомпания Луфтханза -компанията-майка на Джърмануингс - за компенсации с аргумента, че не са достатъчни. Компания беше предложила по 25 000 евро. Близките искат най-малко по 100 000 евро и са възмутени от поведението на ръководството на компанията. Ако делото се гледа в САЩ, то съдът може да присъди доста по-големи компенсации според законодателството там, посочва адвокатът Химул.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44