Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сингапур отбелязва 50-тата годишнина от независимостта си

| обновено на 09.08.15 в 16:59
Фойерверки над Сингапур
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С военен парад и прелитане на бойни самолети, с фойерверки, хиляди зрители по улиците и десетки мероприятия, Сингапур отбеляза 50-ата годишнина от независимостта си.

Островната държава с население от 5,5 милиона души обявява независимост от Малайзия през 1965 година. Страната посреща празника си с 4-дневни празненства, чиято кулминация бе днешния грандиозен парад.

Официални представители на 18 държави уважиха честванията. Парадът бе открит с отдаване на почит към починалия по-рано тази година първи лидер на Сингапур Ли Куан Ю, който прочита прокламацията за независимостта на държавата точно преди половин век:

СнимкаНяма за какво да се притесняваме. Сингапур ще бъде мултинационална държава. Ще дадем пример. Това не е малайзийска, китайска или индийска нация. Всеки ще намери мястото си в нея. В равенство. Всички ще бъдат сингапурци, независимо от тяхната раса, език, религия и култура.

След края на юбилейния парад сингапурската телевизия излъчи обръщение на президента Тони Тан и съпругата му Мери Чи Би Киан, които поздравиха сингапурския народ:
 
Със съпругата ми бихме искали да приветстваме всички сингапурци: Честит златен юбилей! В рамките на едно поколение изградихме благоденстваща и хармонична многонационална държава! Заедно, като един народ, създадохме красива държава както за нас, така и за децата ни.

Тони Тан призова сингапурците да ценят своето единство и да продължат работата по изграждането на прогресивно, сплотено и жизнено общество.Снимка

Навсякъде из страната се развяват червени и бели знамена. Официалното лого на честванията е червена точка, символ на гордост и предизвикателство. Той е възприет през 1990 година, когато индонезийски лидер нарича Сингапур малка червена точица на картата, съобщава БТА.

Днес Сингапур е световен бизнес център с уникален социален и икономически модел. 90% от населението са собственици на жилищата си, а БВП на глава от населението надвишава 56 хиляди долара годишно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44