Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 11 храма се строят в област Кюстендил

Снимка: БТА

Някои от общо 11-те храма, които се строят в област Кюстендил това лято, са почти завършени. Предстои и освещаването им, поясни Архиерейският наместник на града отец  Генади Генадиев.

Разчита се както на средства, отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията, така и на ресурси от общините, а също и на дарения от вярващи.

Месингово покритие на куполите се прави на църквата "Света Петка", която се намира в самия център на село 
Невестино, а храмът "Свети Георги" в село Ябълково се стенописва. 

Изграждането на параклис са започнали и три овдовели жени в едно от селата,  като в начинанието им помагат и техни близки, които са на гурбет в чужбина. 

От няколко дни се ремонтира и покривът на черквата "Свети Мина" в Кюстендил, която е умалено копие на храм-паметника "Свети Александър Невски" в столицата. Средствата за реставрацията са били набавени от църковното настоятелство.

За централния храм "Света Богородица" в Кюстендил се изготвя идеен проект за укрепване и ремонт на колоните, които са подали от годините и влагата. Ще бъде ремонтиран и куполът на храма, чиято 200-годишнина ще бъде отбелязана догодина. Настоятелят на храма отец Венци Шияков поясни, че с решение на Общинския съвет, на богослужебната сграда са били отпуснати 24 000 лева за самия проект, който ще бъде възложен на специалисти реставратори и архитекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44