Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобили образуваха километрична опашка на граничния пункт Маказа

Снимка: БГНЕС

Километрични колони от автомобили се образуваха и тази неделя на граничния контролно-пропускателен пункт Маказа-Нимфея между България и Гърция, който в разгара на лятото е вторият по натовареност след Кулата.

Освен от българи, пунктът се използва масово от румънци и украинци, за които той е най-пряката им връзка с плажовете на Бяло море.

За да влязат в Гърция обаче, често пътуващите чакат над 2 часа. Според очевидци, тази сутрин колоната от автомобили е била над 2 километра като някои шофьори са се отказали и са избрали далеч по-спокойния пункт Златоград.  

Същите дълги колони се образуват и вечер на влизане в България. В разгара на летните отпуски през пункт Маказа-Нимфея на денонощие преминават 10 000 автомобила, сочат данните на гранична полиция. Това е така, защото трасето като трансграничен коридор е най-прекият достъп до гръцките плажове за жителите на Северна Европа.

Оказа се, че Маказа е най- натовареният граничен пункт след Кулата, но с далеч по-малки възможности. Контролно-пропускателният пункт разполага само с по две трасета на вход и на изход, които са крайно недостатъчни да поемат огромния трафик. Въпреки, че проверката на документите отнема не повече от няколко минути, колите са прекалено много и чакането е дълго.

Съществуват и опасения, че преминаването през пункта Маказа-Нимфея ще стане още по-сложно, ако отпадне забраната за камиони и тирове. Вариант за облекчаване на трафика е разширението на пункта, но според запознати, това ще е неизгодно предвид очакванията България скоро да влезе в Шенген, а тогава колите спокойно ще преминават през Гърция.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44