Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението на Гърция с кредиторите за нов спасителен план ще е факт до ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Споразумението с кредиторите за следващата спасителна програма за Гърция може да стане факт още тази вечер или утре. Това заяви представител на гръцкото правителство, цитиран от агенция Ройтерс.

Поредният кръг от преговорите, започнал преди три седмици, навлезе снощи в решителната си фаза. Министрите на финансите и икономиката Евклид Цакалотос и Йоргос Статакис прекараха цялата нощ с представители на кредиторите.

Бързането е заради срива на борсата от миналата седмица и заради датата 20 август, когато Атина трябва да издължи над 3 милиарда на Европейската централна банка. Липсата на договореност до момента се обяснява с резервите на някои страни от еврозоната срещу предлагания размер на спасителния пакет – 86 милиарда евро. Други като Финландия са изобщо против програмата.

На първо време на Гърция ще ѝ трябват поне 20 милиарда – за вноската в ЕЦБ, за изплащане на отпуснатия наскоро мостов заем и за рекапитализиране на банките, които загубиха 58% от стойността на акциите си миналата седмица. В надеждата си да получи тези пари по-скоро правителството се готви да представи в парламента пакет от икономии, включващ орязване на военните разходи за тази и следващата година с половин милиард евро, както и на субсидиите за фермерите.

Според Ройтерс разногласията за справянето с така наречените "лоши" заеми е още една от причините за забавяне на споразумението. През първото тримесечие на тази година размерът им надхвърли 1/3 от кредитния портфейл на банките, а вероятно е нараснал още повече заради контрола върху капиталите, наложен миналия месец.

Според "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" германски представител е поискал от гръцкото правителството да се заеме с бежанския проблем на островите в Егейско море, преди да се вземе решение за спасителната програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44