Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички обичат Амадеус

Ако обичате Моцарт, Чайковски и Паганини - вашата дестинация е Правец

2
Снимка: mozartfest.eu
Август е месецът на големите летни фестивали - някои по-надалеч из планините, други - на един час път от София, като Моцартовите дни в Правец. Този четвъртък, на 13 август те се откриват за 11-и път. Три поредни вечери край езерото там ще се изреждат музикални събития - кое от кое по-интересно, по-интригуващо, по-атрактивно.

С годините Моцартовите дни "избистриха" своето "фестивално лице" и всяка от вечерите има свой облик.

По традиция откриването е с оперен спектакъл - тази година това е "Вълшебната флейта" (като ще са Моцартови дни, да е с Моцарт),постановка на Русенската опера, която е в Правец в "пълно бойно снаряжение" - със своя оркестър (който е официалния оркестър на целия фестивал тази година), хор и балет. Началото е в 20.30, като преди това ще бъде представена изложбата на Петър Пиронков.

Втората вечер (пак по традиция) е за симфоничен концерт. Преди това обаче, в 17.30 импресионизмът ще бъде "показан" в картини и музика с отбелязването на 175-годишнината на големия френски художник Клод Моне. И сега за вечерта - изключителен солист в лицето на полския цигулар, лауреат на конкурса Паганини, Мариуш Патира; програма, която започва (логично) пак с Моцарт - увертюра "Отвличане от сарая" и продължава с първия концерт на Паганини (175 години от неговата смърт) и Четвърта симфония от Чайковски (175 години от рождението на големия руски композитор).

Ден трети - Моцарт за деца и след това (в балетната вечер) прочутият Реквием на залцбургския гений, поднесен обаче по-един съвсем различен и приятно неочакван начин.

Финалът в неделя е за Среща с автограф с Христина Ангелакова и концерт (единствено той е на централния площад в Правец и е напълно безплатен), посветен на голямата ни оперна прима, която тази година има 70-годишен юбилей и която е артистичният директор на Моцартовите дни в Правец.

Чуйте какво разказа тя в предаването Радиокафе - за мечтите за голяма сцена в езерото, за големите имена и попадения в това издание на Моцартовите дни, за вълшебството,в което можете да се потопите от четвъртък до неделя в Правец; както и за някои весели истории от предишните издания!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия