Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент трябва да гласува мерките, договорени с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас очаква от парламента да одобри най-късно тази вечер законодателните мерки, договорени с кредиторите. Поради бунта в собствената си партия СИРИЗА, премиерът е принуден да разчита на позицията за положителен вот, който ще даде шанс на страната да получи още 85 милиарда евро помощ от партньорите в еврозоната. 

Според Ципрас вотът е необходим, за да сложи край на несигурността пред гръцката икономика, която по последни изчисления ще се свие с повече от два процента през тази година и ще се върне към растеж едва през 2017 година. Гласуването ще бъде важно и за оздравяването на гръцките банки. Законопроектът предвижда създаване на независим фонд с активи от 50 милиарда евро, по-голямата част от които ще бъдат използвани за рекапитализиране на кредитните институции и намаляване на държавния дълг.

Именно възможностите на Атина за обслужване на дълга повдигат сериозни съмнения в Германия – основният кредитор, който все още не се е произнесъл по предварителното споразумение, постигнато във вторник. Ако насроченият за днес вот в гръцкия парламент се състои, финансовите министри от еврогрупата ще се произнесат по споразумението утре.

Синдикатът на държавните служители в Гърция свиква тази вечер на централния площад "Синтагма" в Атина митинг-шествие в знак на протест срещу новото споразумение, постигнато от правителството с кредиторите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44