Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки загинали и стотици ранени при мощни взривове в Тянцзин

| обновено на 13.08.15 в 12:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

44 души са загинали и 520 са били ранени при мощни взривове в складове за опасни материали в китайския град Тянцзин. 66 от ранените са в тежко състояние.

Според агенция Синхуа първата експлозия в склад за опасни материали, собственост на логистична компания, е предизвикала последвали взривове. Ударната вълна е била усетена на километри. Националното сеизмологично бюро съобщи за две големи експлозии, първата от които съответства на три тона тринитротолуол, а втората е с еквивалент 21 тона. Двете експлозии са станали с интервал от около 30 секунди. Взривовете са изпочупили прозорците и избили вратите на сградите в района. Усилията за борба с пожара в складовете са прекратени, тъй като не е ясно какви количества опасни стоки е имало в тях.

СнимкаВ социалните мрежи бяха разпространени снимки на гигантското огнено кълбо и облак с формата на гъба. На други фотографии, показани от държавните медии, се виждат огнено море, от което нощното небе изглежда ярко оранжево, и високи стълбове дим.

Китайският президент Си Цзинпин призова да бъдат положени всички усилия за спасяването на ранените и да се направи необходимото за овладяване и потушаване на пожара и за осигуряване безопасността на хората и имуществото им. 

Китайската армия изпрати специализиран екип за справяне с ядрени и биохимически кризи, който се очаква да пристигне в близките часове. Всички пожарникари са изтеглени от епицентъра заради тяхната безопасност. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44