Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведски прокурори оттеглиха обвинението срещу Джулиан Асандж в сексуален тормоз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведски прокурори заявиха, че прекъсват разследването на обвиненията в сексуално насилие, отправени през 2010 година срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Като причина се посочва, че е изтекло времето за повдигане на обвинение.

Прокурорите заявиха, че ще продължат разследването на друго по-сериозно обвинение за изнасилване срещу Асандж, отправено също през 2010 година. Шведската прокурорка Мариан Ни заяви, че все още иска да разпита австралиеца за обстоятелствата, свързани с обвинението в изнасилване. Давностният срок за обвинения в изнасилване е 10 години и изтича едва през 2020 година.

Асандж, който отхвърля обвиненията, се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 година, за да избегне екстрадиция в Швеция. Еквадор предостави политическо убежище на Асандж, който се опасява, че ако бъде екстрадиран в Швеция, оттам може да бъде екстрадиран в Съединените щати, където може да бъде съден за един от най-големите течове на информация в американската история. Преди пет години компанията на Асандж публикува американски военни и дипломатически документи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44