Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Светът е изправен пред най-тежката бежанска криза след Втората световна война

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че светът е изправен пред тежка бежанска криза, в чието решаване Европа трябва да участва по цивилизован, европейски начин. На пресконференция в Брюксел еврокомисарят посочи:

Днес светът е изправен пред най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. Европа на свой ред се бори с огромния приток на хора, които търсят убежище в нашите граници.

Изявлението на Аврамопулос бе напрaвено ден след извънредното заседание с гръцкото правителство и кмета на гръцкия остров Кос, където се наблюдава рязко увеличение на броя на пристигащите имигранти и бежанци. През последните дни забавянето на обработката на документите на пристигналите предимно от Сирия бежанци доведе до сблъсъци с полицията.

От снощи започна извозването с кораби на вече регистрираните имигранти към вътрешността на страната. Още 5 хиляди души очакват обработката на документите си. За повечето от тях Гърция е само междинна спирка към Централна Европа.

Между 100 и 500 мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан пристигат всекидневно на друг гръцки остров  - остров Хиос - с население малко над 50 хиляди души и разположен близо до турския бряг.

Местните хора се притесняват за безопасността и евентуалното пренасяне на заболявания от мигрантите. Жителка на острова коментира пред Би Би Си, че се страхува за бъдещето на децата си.

Кметът на остров Хиос Емануил Вурнус заяви:

За съжаление гръцката държава не прави почти нищо. Живеейки в организирано общество, очаквахме от правителството да ни сътрудничи, да помогне, но за съжаление, това не се случва. Имаме приток на мигранти вече от почти 2 години, а гръцката държава си затваря очите, като същевременно не среща нужната подкрепа от Европейския съюз.

Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял по телефона с върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, с когото е обсъдил усложнената миграционна обстановка в Гърция през последните дни. Двамата са се договорили да се даде тласък на сътрудничеството между Атина и Комисариата, за да стане по-ефикасна борбата с решаването на проблемите за бежанците.

По официални данни близо 250 хиляди души са достигнали европейските брегове от началото на годината - 124 хиляди в Гърция и 98 хиляди в Италия. Европейската комисия отпусна 2,4 млрд. евро до 2020 година за решаването на проблема с миграцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44