Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Убийствата по пътищата през последните дни са водещата тема на днешните печатни издания.
„150 роми линчуват шофьор, убил дете в центъра на Ловеч“, пише на първата си страница ТРУД
МОНИТОР съобщава: „Двойният убиец от Лесидрен остава в ареста, топи авера си“, и, в отделно заглавие, „След кървавата седмица по шосетата на страната КАТ иска затвор за гонките“. 
По повод на това искане вестник СЕГА отбелязва: „КАТ е напълно неадекватен към автомобилните гонки. Дори незаконните състезания да станат престъпление, без превенция и постоянен контрол положението ще е същото“.
„От началото на юли само в София сигналите на граждани са за 70 незаконни ралита. 15 от тях са потвърдени след полицейска проверка. Реалният броя вероятно е много по-голям“, пише 24 ЧАСА.
Вестниците 24 ЧАСА и СЕГА отбелязват отчетения ръст от 2,2 на сто през второто тримесечие на годината като най-високия ръст на българската икономика от четири години насам. 
На този фон ДУМА пише: „Разходите растат двойно по-бързо от доходите. Над една трета от парите си българинът харчи за храна“, допълва вестникът.
„Домакинствата отново започват да посягат по-смело към заеми и кредити, за да крепят семейния бюджет“, съобщава СЕГА. Вестникът цитира данни на Националния статистически институт, според които „през пролетта на тази година за първи път от края на 2013 изтеглените заеми растат на годишна база и спрямо предходното тримесечие“.
„Българинът започна да харчи спестяванията си“, потвърждава СТАНДАРТ. „За първи път от петнадесет месеца насам има спад на депозитите на граждани.“ По данни на БНБ, през юни в банките са вложени 42,5 милиарда лева - с близо 17 милиона по-малко спрямо месец по-рано, отбелязва изданието.
Редакцията на КАПИТАЛ е избрала за водеща тема присъдата на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров за присвояване на държавни пари. Присъдата е „симптоматичен и важен факт. С уговорката, че тя не е окончателна, а мотивите са секретни, разследването на изхарчените близо пет милиона лева за пет години, без да бъдат намерени документи за това, показва, че зад „секретността“ се вършат злоупотреби. Изобщо под благовидния претекст, че става дума за „националната сигурност“, е възможно да се вършат серия от безобразия, които остават скрити за обществото“, пише вестникът и призовава за максимална прозрачност на харченето на средствата, отделяни от данъкоплатеца за НРС, ДАНС, НСО и МВР „без особено подобряване на резултатите“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44