Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

„Доверието се върна“, пише Зюддойче Цайтунг по повод решението на еврогрупата да одобри първия транш от поредната спасителна програма за Гърция. Преди обаче да бъде отпуснат траншът трябва да се произнесат парламентите на няколко държави. Бундестагът ще вземе решението си във вторник или в сряда. От решаващо значение, както и преди, остава ролята на Международния валутен фонд, който трябва непременно „да остане на борда“, пише вестникът, цитирайки мнението на германски правителствени източници. Шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум даде да се разбере, че участието на МВФ в спасителната програма зависи от прилагането на договорените реформи в Гърция и особено на тази в пенсионната система. Фондът ще вземе решението си през октомври - тогава кредиторите ще проверят на място как Атина изпълнява изискванията им, сочи „Зюддойче Цайтунг“.
За друго германско издание - Шпигел, неизвестността относно участието на МВФ в спасителната програма за Гърция означава поражение за финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле. Изданието набляга на думите на председателката на Фонда, Кристин Лагард, която смята, че гръцките дългове са „непоносими“, докато министрите от еврозоната са склонни на разсрочване, но не и на орязването им. Тези разногласия не са единственият проблем. Другият е политическата несигурност в Гърция, която поставя под въпрос набирането на набелязаните 50 милиарда евро от приватизиране на държавна собственост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44