Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощните взривове в района на град Тянцзин продължават

85 души е вече броят на жертвите. В района на взрива е открит натриев цианид

| обновено на 15.08.15 в 17:18

Трето денонощие хиляди пожарникари, войници и доброволци продължават да ликвидират последиците от опустошителната експлозия в пристанищен склад в китайския град Тянцзин. Днес в района избухнаха нови взривове, а населението в радиус от 3 километра от експлозиите бе евакуирано. 85 души е потвърденият брой на загиналите, повече от 20 от които пожарникари.

Над 700 души са ранените при експлозиите, най-мощната от които е с еквивалент 21 тона тротил. Състоянието на над 30 от ранените е критично. Над 6 хиляди души са евакуирани.

И днес на десетки километри от избухналия склад във въздуха се чувства неприятната миризма на изгоряло и на химикали. Полицията потвърди, че северно от мястото на взрива има токсичен натриев цианид. Веществото е смъртоносно при поглъщане или вдишване, а при контакт с вода - лесно запалимо. Наличието му обяснява мощните експлозии след първите действия на пожарникарите, използвали вода да потушат огъня.

Засега не е оповестено точното количество на веществото и дали то представлява потенциален риск за околната среда или близкия многомилионен мегаполис. Не се съобщава за опасни концентрации или вредни емисии, освен в непосредствена близост до пожарите.

Очевидци споделят, че новите пожари през деня са се запалили около 11:40 местно време днес. Малко по-късно са последвали седем или осем експлозии и няколко коли паркирани в близост са изгорели напълно. Гъсти кълба черен дим се издигат над пристанището в Тянцзин.

Хората в града се страхуват за здравето си. Тян Бинян, жителка на Тянцзин, разказва пред Си Ен Ен:Снимка

Помолих родителите на съпруга ми да вземат дъщеря ми. Не искам да остава тук. Притеснявам се. Съобщиха, че ще вали и така въздухът ще стане отровен.

В предупреждение на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране в Тянцзин се препоръчва жителите, настанени в училище недалеч от района на експлозиите, да напуснат сградата при промяна на посоката на вятъра. Властите препоръчват още носенето на дълги панталони и маски. 

По-рано през деня, по време на пресконференция, разстроени и видимо афектирани роднини на загинали пожарникари настояха за прозрачност по време на спасителните дейности.

И в този час пътищата към избухналия склад и прилежащите райони са затворени. Хиляди спасители продължават да разчистват отломките и да търсят загинали и ранени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44