Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят паметна плоча на художника Йордан Кювлиев в Сливен

Снимка: община Сливен

Граждани и жители на ул. „Йордан Кювлиев“ в Сливен почетоха паметта на патрона на своята улица, с поставяне на плоча с неговото име в началото на улицата.

Автор на паметната плоча на художника Йордан Кювлиев е Николай Султанов, също жител на ул."Йордан Кювлиев". Плочата е направена с дарения на съседи за увековечаване паметта на именития им съгражданин.

Роденият през 1877 година талантлив художник Йордан Кювлиев учи живопис при Жулиан Де Вринт в Антверпен. След връщането си в България е учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия. Той е един от първите български маринисти и загива в морето край Несебър на 15 август 1910 година, докато се опитва да спаси давещ се човек. Йордан Кювлиев оставя 70 платна с етюди, портрети и пейзажи с впечатляващ колорит. Той е първият шофьор в града със собствена кола и първият български художник , участвал в световното изложение в Сен Луис, САЩ, с картината си "Бащин дом". Кювлиев урежда първата музейна експозиция в читалище „Зора“ с картините, завещани от предшественика му Димитър Добрович.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44