Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопското село Осиково отбелязват празник на ягодата

Днес в родопското село Осиково отбелязват празник на ягодата, която дава основен поминък на хората.

За осма поредна година селото празнува двоен празник, каза кметът на селото Велин Палигоров:

Този празник възникна като идея да се даде гласност на нашата ягода, защото тя е уникална със своя произход и се произвежда на 1300 метра надморско равнище. Тя е планинска ягода, ароматна, и второто нещо, с което е уникална е, че се произвежда абсолютно по естествен начин. Всичко се обработва ръчно, с коне се оре, плеви се на ръце. Цялото село ухае на ягоди.

Празничната програма предвижда народно веселие и фолклор, както и скечове, сценки и всичко, свързано с производството на ягоди. Най-добрите производители на ягоди за годината ще получат грамоти.

Производители сме отличили 4 човека, които са с най-високи добиви и сме определили едно отличие за най-възрастен ягодоберач - една жена от селото. Тя е близо на 90 години и всеки ден ходеше да бере ягоди. Когато е кампания, тука от най-малкия човек до най-възрастния всеки работи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44