Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО искат по-високо качество на майчиното здравеопазване

| обновено на 16.08.15 в 13:08
Снимка: БГНЕС

Сдружение "Родилница" и Фондация "Родители за родители" вече работят по проект за спаз­ване на правата в май­чи­ното здра­ве­о­паз­ване. От двете организации настояват за цялос­тна про­мяна чрез при­е­мане на нова фило­со­фия за грижи и поли­тика, за спаз­ва­не на човеш­ките и граж­дан­с­ките права на май­ките и бебе­тата. 

Двете неправителствени организации представиха стартиралия през юни проект за спазване на човешките и гражданските права на майките. Миглена Делчева посочи, че въпреки положителните стъпки на здравното министерство, проблемите остават и това на фона на рекордно ниската раждаемост у нас.

Отдавна при нас раждането за жените е безплатно, заплаща се от Здравната каса за всички - осигурени и неосигурени. Никой обаче не си задава въпроса, какво е  качеството, което те получават. И самият факт, че имаме болници, където масово се изписват антибиотици на бебетата, където има вътреболнични инфекции. С този среден процент над 40 за цезарово сечение, с процент на кърмени бебетана на един месец, който е изключително нисък. Това всичко означава, че проблем има и, че майката и бебето на получават грижите, които трябва да получат. След болницата връзката също се къса. След изписването идва педиатър в къщи, който дава указания. Следва консултацията на един месец.  Има 25 дни, в които ние не знаем реално какво се случва с това бебе и с тази майка. Проблеми с кърменето и проблеми при децата се развиват в тези три седмици, в които ние нямаме грижи за децата. И проблемът се открива на един месец, когато често е късно да се вземат мерки. 


Според неправителствения сектор, бол­нич­ните заве­де­ния прилагат меди­цин­ски про­це­дури, несъ­об­ра­зени с научно доказани прак­тики в меж­ду­на­роден план, не се дава възможност за сво­бо­ден избор, упражнява се физическо и вер­бално наси­лие над раж­да­щите и родилките. 


Според постъпилите в агенция "Медицински одит" жалби за 2014-а и за първите пет месеца на тази година, най-често става дума за неудовлетвореност от качеството на медицинското обслужване, липса на информация за изграждане на информиран избор и какво и защо се доплаща, грубо отношение на персонала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44