Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В протестите с искане за оставка на Дилма Русеф участваха стотици хиляди бразилци

| обновено на 17.08.15 в 11:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди хора се включиха в нови протести из цяла Бразилия с искане за оставка на президента Дилма Русеф.

Според полицията техният брой е бил около 900 000 души, а организаторите съобщиха за 2 млн. протестиращи. Участниците развяваха бразилски знамена и носеха лозунги "Дилма вън!" и "Не на корупцията", но демонстрациите преминаха спокойно. Протестите бяха организирани от десни движения, подкрепяни от някои опозиционни партии.

Опозиционната партия не е начело на този протест. Това е надпартийна демонстрация, водена от хората, не от политически партии. Ние сме тук, хора от десницата и от левицата. Възмутени хора, които искат истинска промяна и искат да видят края на едно корумпирано и лъжещо правителство, каза местен студент.
 
Това, което искам, е една по-добра Бразилия. Искам бразилците да направят по-добър избор на следващите избори, защото управляващата партия вече приключи. Няма никаква възможност да продължим с това правителство, заяви жителка на град Рио.

64-годишната Русеф започна втория си президентски мандат през януари, но само за няколко месеца популярността ѝ падна до исторически минимум от 8 процента. Рецесията я принуди да наложи непопулярни мерки за икономии, а корупционният скандал около държавната петролна компания "Петробрас" сериозно разклати доверието в управляващата Работническа партия и съюзниците ѝ.

Русеф заяви, че няма да се оттегли от поста, защото е избрана с гласа на народа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44