Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за въвеждане на данък "вредни храни" подготвя МЗХ

Снимка: Мария Димитрова

Министерството на здравеопазването ще представи, в началото на септември, проект за въвеждане на данък "вредни храни", научи "Хоризонт". Тогава ще бъде организирано обществено обсъждане по проблема. Данъкът е мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът на таксата ще е между 3 и 10 на сто. 

По информация на "Хоризонт" се обсъжда данъкът да обхване четири групи храни: Продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса. Поставени в информационен вакуум производители се питат – защо определени храни с лекота биват наричани "вредни" и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея, а последствията ще бъдат спад в продажбите и разрастване на сивия сектор. Призивът е за балансиран подход, при който да бъде защитен интересът както на потребителите, така и на бизнеса, както и правилно да бъде разчетен опитът на Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44