Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници обжалват решението на бившия екоминистър за строеж на лифт в НП "Пирин"

| обновено на 17.08.15 в 17:16
Снимка: БГНЕС
Петима представители на екокоалицията "За да остане природа в България" са обжалвали пред съда като граждани решение на бившия екоминистър Станислав Анастасов от ДПС, съобщават от организацията.
Решението позволява на офшорна фирма да построи нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт под връх Тодорка в Национален парк "Пирин". До обжалването пред съда се е стигнало, тъй като настоящият екоминистър Ивелина Василева, като принципал на държавната собственост в националния парк, не се е възползвала от правната възможност да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове - обясняват от екокоалицията "За да остане природа в България" в съобщение до медиите.

Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа", коментира пред "Хоризонт":

Ние считаме, че чрез съда тази екооценка, която беше издадена от предишното правителство, ще бъде обявена за нищожна, а самото обжалване на решението на правителството на Орешарски, всъщност спира неговото действие, което прави строителството незаконно, тъй като няма да има екологична оценка влязла в сила. А когато няма екологична оценка, Министерството на околната среда и водите по закон има правото да спре строеж, който нарушава закона. Фирмата бърза да построи, за да постави държавата пред свършен факт. Най-големите наши притеснения са, че държавата толерира далаверите на офшорните фирми в Пирин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44