Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата във Велико Търново се сдоби с нов ехограф

Снимка: Катя Чорова

Модерен ехограф за преглед на новородени бебета получи днес Неонатологичното отделение на Областната болница във Велико Търново. Новият апарат е закупен с дарения, събрани по инициатива на родители на недоносени.

Първите, дарили 300 лв. за покупката на ехографа, са Симеон и Дияна Стойчеви, чиито близнаци са родени недоносени.

Участието ни в благотворителната акция е израз на благодарност към неонатолозите, каза бащата:

Има добро отделение във Велико Търново с добри специалисти, а пък тази апаратура е необходима и сега ще ни се спестява много път, защото трябваше всеки месец да ходим в София, за да им се преглежда фонтанелата с ехограф. Сега вече, като имаме такава апаратура в Търново, може да става това тук.

24 хиляди лева струва апаратът, като най крупното дарение е от българо-американско дружество със седалище във Вашингтон. Досега нямахме ехограф, съобщи завеждащият Неонатологичното отделение доктор Кина Николова.

Той е част от клиничните процедури на новородените деца. При всички новородени недоносени и при деца, за които имаме съмнение или видима неврологична симптоматика, тоест може да се използва и за скрининг, и за проследяване.

Освен за пациентите на неонатологията ехографът може да се използва и за преглед на деца от други отделения на болницата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44