Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Рекордна миграция в ЕС през юли, ситуацията е критична

Сирийски имигранти на гръцкия о. Кос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов рекорд е достигнала миграцията в Европейския съюз (ЕС) през юли, като ситуацията в Европа е критична. Това обяви говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд, който изнесе официални данни, според които повече от 400 хиляди мигранти са поискали убежище в страни на ЕС от януари до юли тази година.

Към юли броят на имигрантите се е утроил в сравнение с предишната година, като става дума само за официално подадените документи за убежище, а не за общия брой нелегални имигранти. 21 хиляди мигранти предимно от Сирия и Афганистан са пристигнали в Гърция само миналата седмица. Виганд коментира обстановката в Европа така:
 
Това не е гръцка, италианска, германска, унгарска, френска или австрийска криза. Наблюдаваме глобална миграционна криза, която налага решителни съвместни действия, както сега, така и в дългосрочен план.

Предстои обстойно обсъждане на имиграционния проблем в Европа през октомври на Съвета по вътрешни работи, обявиха още от Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44