Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кале министрите на вътрешните работи на Франция и Великобритания ще подпишат споразумение за овладяване на имигрантската криза

Нелегални имигранти в Кале пресичат загражденията към влаковете, преминаващи под Ламанша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кале министрите на вътрешните работи на Франция и Великобритания ще подпишат споразумение за сътрудничество за овладяване на имигрантската криза. През юли над 107000 имигранти са били засечени по границите на ЕС.
Споразумението, което ще подпишат днес в Кале френският вътрешен министър Бернар Казньов и британската му колежка Тереза Мей, е смятано от френската страна за важен етап  и знак за повече ангажираност на Великобритания по имигрантската криза. Документът предвижда засилване на наблюдението в района на Ла Манша и на сътрудничеството за разкриване на нелегалните канали за прехвърляне на имигранти.

Париж и Лондон ще положат усилия и за подобряване на хуманитарните условия за прием на бежанци. В момента в Кале те са около 3000. Очаква се да се увеличат местата в приемния център за бежанци, който засега дава храна и подслон на няколкостотин имигранти, с предимство за жените и децата.

Двамата министри ще се срещнат с работещите в района хуманитарни асоциации и ще посетят Евротунела, където наблюдението беше подсилено след масовите опити на имигранти да преминат нелегално в Англия, при което девет души досега загубиха живота си. В началото на август британското правителство отпусна 10 милиона евро за сигурността и наблюдението на тунела под Ламанша.

Двете страни ще настояват и за отблокиране на еврофондове за овладяване на имигрантската криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44