Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Преговорите по глобалното споразумение за климата изостават

Мигел Ариас Канете
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) предупреди, че преговорите за глобално споразумение срещу климатичните промени изостават на експертно ниво и има риск да не се постигне резултат на предстоящата през декември конференция на ООН в Париж.

Учените твърдят, че за да се спаси планетата от мащабни природни катаклизми,  глобалното затопляне трябва да се задържи средно до 2 градуса по Целзий. За тази цел Еврокомисията настоява до 2050 година големите държави замърсители да намалят вредите емисии в атмосферата поне с 60%.

Въпреки силната политическа воля на големите лидери обаче, преговорите на експертно ниво се бавят, предупреди комисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Остават 10 дни за експертни преговори в Бон в края на този месец преди срещата в Париж. Министрите няма как да се споразумеят по документ от 80 страници, в който повечето текстове са в скоби.


Канете приветства обещанията за орязване емисиите серен диоксид, направени от големите замърсители Китай и САЩ. Те обаче не са достатъчни за ефикасна борба с глобалното затопляне, защото ключови държави от Г-20 като Аржентина, Бразилия, Индия, Индонезия, Саудитска Арабия, ЮАР и Турция все още не са предложили своите квоти и трябва да го направят незабавно.

ЕС е първата голяма икономика, която през март обяви правно обвързващ ангажимент за 40% по малко емисии до 2030 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44