Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Кабинетът залага бомба с цените на горивата за отопление“, предупреждава „Сега“. В деня, в който премиерът Бойко Борисов изнесе страховити данни за злоупотреби по бензиностанциите, министерството на финансите заложи нова „бомба“. То публикува проект за промени в Закона за акцизите, който предвижда от Нова година колосален скок на ставките за горивата, които се използват за отопление. При газьола и керосина става дума за близо 13 пъти увеличение. Това би било тежък финансов удар за всички граждани, болници, училища, детски градини, които използват такива горива за отопление. Освен това вдигането на данъци винаги стимулира контрабандата“, пише вестникът.

„Пловдивска спортна зала погълна 50 милиона лева“, съобщава „Капитал дейли“. „И Пловдив вече е в дългата редица на градове, които до дни ще имат спортна зала, построена с публични средства. Общо цената е 49 милиона, твърдят от общината, а парите са основно от държавния бюджет. Парите са взети от класическия вече строител на такива съоръжения - „Главболгарстрой“. Със9тезанието е било с един участник, който е бил в консорциум с любимата на управляващите през последните години „Водстрой 98“. Първоначалният договор е обраснал с две допълнителни плащания за почти 10 милиона лева. Едното от тях звучи абсурдно - за писта за колоездене, която не била предвидена в замислената за колодрум сграда“, пише изданието.

„Столичната община ще следи под лупа концесионерите по плажовете на Цариградско“. Така „Труд“ коментира вчерашния потоп на току-що ремонтирания столичен булевард „Цариградско шосе“. „От общината твърдят, че шахтите са се запушили от паднали листа и ремонтът няма нищо общо“, но все пак „данъкоплатеца го налягат съмнения, след като трябва да преплава с колата си през ремонтирания за над 19 милиона лева булевард“, пише коментаторът на „Труд“.

„Корумпирани ченгета изядоха главата на полицейски шеф“, пише „Монитор“. Според вестника шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов е подал оставка „заради корумпираните си служители, опънали чадър над убиеца на пътя Милан Дивеков“. „Скандалът с джигита, прегазил до смърт 63-годишния Димитър Димитров на 12 август, се разгоря, след като лично главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до вътрешния министър Румяна Бъчварова. В него се описва, че ченгета не са задържали шофьора след инцидента и не са му взели проба за дрога“, припомня вестникът.

„Гривни за бандити има, няма закон“, пише „24 часа“ по темата за липсата на контрол над лицата под домашен арест, която предизвика недоволството на премиера преди дни. „Частна охранителна фирма следи с гривни, за да не избягат, 140 предсрочно освободени и осъдени бандити на пробация. За да започнат обаче да пазят така и поставените под арест, законопроектът на Министерския съвет трябва да бъде гласуван в парламента след лятната ваканция“. За наблюдение на 900 арестанти на година ще са необходими 5,5 милиона лева, разяснява изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44