Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в историята на Гърция жена оглави преходното правителство

Европа реагира на оставката на Алексис Ципрас

| обновено на 21.08.15 в 11:05
Василики Тану-Христофилу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция за първи път в своята история ще има жена-премиер, поне за известно време. Председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу оглави преходното правителство, след като снощи Алексис Ципрас подаде оставката на своя кабинет. В телевизионно обръщение към нацията Ципрас каза, че мандатът, който му е бил даден от народа на изборите в началото на годината, вече е изчерпан:

Вие трябва да кажете как да вземем най-доброто решение, как да възстановим икономиката и да преодолеем ограниченията, които са ни наложени. Вие, с вашия вот, ще кажете кой да води Гърция по трудния път пред нас, кой да преговаря най-добре за намаляване на дълговете, кой и как ще бъде най-способен да продължи напред с твърди стъпки, за да осъществи промените, от които страната се нуждае. Вие, с вашия вот, ще ни съдите, това каза гръцкият премиер в телевизионно обръщение към сънародниците си.

Като най-вероятна дата за изборите се спряга 20-и септември, но преди това опозицията ще получи шанс да създаде правителство в рамките на сегашния парламент. Лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" – Евангелос Меймаракис, обяви снощи, че ще се опита да се възползва от тази възможност. Конституционната процедура също предвижда най-голямата опозиционна партия да се опита да състави правителство. Това обаче най-вероятно няма да се случи и страната ще върви към предсрочни избори.

Решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да се оттегли от поста буди опасения за прилагането на спасителната програма, обяви "Муудис". Предупреждението на рейтинговата агенция дойде малко след като Ципрас обяви намеренията си да се бори за ново парламентарно мнозинство, след като над 40 от депутатите на партията му – СИРИЗА, въстанаха срещу условията, договорени с кредиторите.

Управляващата партия в Гърция се разцепва. Това потвърди бившият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, който оглавява противниците на третата спасителна програма за страната. Общо 25 депутати от крайнолявата фракция в СИРИЗА ще образуват собствена партия, наречена „Народно единство“.

Реакцията на кредиторите на Гърция за решението на Ципрас беше сдържана. Те призоваха Атина да се придържа към условията на третия спасителен пакет и изразиха надежда изборите да увеличат подкрепата за него.

От изключително значение е Гърция да се придържа към поетите ангажименти, отговори председателят на Еврогрупата, Йерун Дейселблум.

Реакцията от Европейската комисия бе по-позитивна. Скорошните избори в Гърция дават възможност за по-широка обществена подкрепа за програмата, договорена с Европейския стабилизационен механизъм, каза Мартин Зелмайр, който завежда кабинета на Жан-Клод Юнкер.

Като още по-голям оптимист се показа Марсел Фрацшер – ръководител на Германския институт за икономически изследвания и съветник на вицеканцлера Зигмар ГабриелМакар и да носи краткосрочни рискове за политически вакуум в Гърция, решението за предсрочни избори е добра новина за европейската икономика, каза Фрацшер, цитиран от Франс прес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44