Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж от София с бруцелоза

Болните от бруцелоза в Рила вече са 32-ма

| обновено на 21.08.15 в 17:26

Мъж от София, който е гостувал на свои близки в село Смочево, е дал положителна проба за бруцелоза. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил д-р Христо Кознички и припомни, че в селото има огнище на болестта.

Болните от бруцелоза в Рила вече са 32-ма. От изпратени 76 проби две са положителни, съобщиха от регионалната инспекция по здравепозване в Кюстендил. Новите болни са консумирали мляко и сирене, които не са преминали необходимата термична обработка. Вече са изследвани почти всички хора в риск от района на епидемичния взрив. Следващата седмица ще бъдат взети за изследване нови серумни проби.

От областната агенция по контрол на храните съобщиха, че три кози от село Мурсалево в съседната на Рила община Кочериново ще бъдат умъртвени.

Междувременно от Областна дирекция по безопасност на храните в Шумен съобщиха, че при проверка с цел ограничение на разпространението на бруцелоза е засечен нерегламентиран превоз на живи агнета. Животните били купени от Разградска област и транспортирани с микробус, който е бил засечен край край село Тервел. Съвместна проверка на ветеринарните инспектори и полицаи показала, че животните са били без ветеринарномедицинско свидетелство за транспорт. Осем от тях са били и без индивидуални ушни марки, а микробусът е бил без регистрация за превоз на животни.

Агнетата са били пренасочени за санитарно клане в регламентирана кланица, като от всички са иззети проби. Ако анализите покажат, че месото е безопасно за консумация, то ще бъде дарено на социални заведения. Резултатите се очакват в началото на следващата седмица.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44