Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловчанлии отбелязват 138-ата годишнина от Освобождението на града

Снимка: www.lovech.bg

  В Ловеч се отбелязва 138-та годишнина от Освобождението на града.  По повод годишнината, в храма "Света Троица" ще бъде отслужена панихида за загиналите за освобождението на Ловеч. От 18 часа едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на алеята на българо-руската дружба, на „белия“ и на „черния“ паметник и на паметника на Васил Йонков-Гложенеца в парка "Стратеш", на Кървавия камък в квартал "Дръстене", на паметника на загиналите ловчанлии в двора на храма "Света Троица" и на паметната плоча на Цачо Шишков. В Янковата къща в стария квартал "Вароша" ще бъде открита изложбата от националния пленер "Дувари-2015" за живопис, скулптура и фотография.  На плаващата сцена в река Осъм, концерт ще изнесе общинският духов оркестър. По повод празника ще бъде прожектирана и руската военнно-историческа драма "Адмирал".

В събота отдаваме почит и към воеводите и четниците, обявили пред 112 години Преображенското въстание за присъединяване на Беломорска и Одринска Тракия към свободна България.Годишнината ще бъде отбелязана със заря-проверка и заупокойна молитва в местността "Петрова нива" край Малко Търново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44