Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръженият мъж, който беше обезвреден във високоскоростния влак, е живял в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въоръженият нападател, който беше обезвреден от двама американски военнослужещи във високоскоростния влак от Амстердам за Париж, е живял известно време в Испания, пише испанският вестник "Ел Паис". Според изданието, мъжът също така е пътувал до Сирия.

Политици и граждани изказаха благодарности на военните за постъпката им. Приятел на войниците, който пътувал с тях, каза, че  нападателят, който е от марокански произход, ги е молил да му върнат автомата. Военните, обезвредили мъжа след като го чули зарежда оръжието си в таолетната. При инцидента са ранени трима души. Нападателят беше арестуван след като влакът беше отклонен в Арас на около 185 километра от Париж.

 Според полицейски източник нападетелят е разполагал с автомат "Калашников", нож и автоматичен пистолет. Мотивите за нападението все още не са известни, но се твърди, че  26-годишният мъж е познат на френските служби.

В изявление американският президент Барак Обама похвали военните за действията им и заяви, че са предотвратили далеч по-голяма трагедия. Френският вътрешен министър Бернар Казньов също благодари за показаната от американците голяма смелост:
 
Заедно с президента и премиера изразявам нашата благодарност и признание на тези двама американци, които бяха невероятно смели при трудните обстоятелства и проявиха хладокръвие и без които би се случило нещо далеч по-сериозно.
 
Франция остава в повишена готовност след атаките през януари, при които загинаха 17 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44