Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Ще има наказани хора в сектора с горивата

| обновено на 22.08.15 в 17:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че до две седмици ще има резултат по проверките за качеството на горивата. По думите му, набелязани са денонощни мерки, които ще докажат, че някъде са извършени манипулации с умисъл и ще има наказани хора.

След като съм поел ангажимент за нещо, ще го докарам до край, категоричен беше премиерът Борисов:

Мастити адвокати чакат нещо да кажа по въпроса. Наблюдавайте ни действията. Най-точният, най-кристалният пример дали си вършим работата в тази посока е като погледнете в сайта на Министерството на финансите милиардите, които са повече събрани от контрабанда. Вярвайте ми, че в горивата ще настанат и ще има също наказани хора. Не само горивата, имам предвид и газа, там не е по-добро положението. Вие виждате първите проверки, които се направиха, или кръщават, така казано малко на религиозен език, или на 50л с 5 литра по-малко слагат, и всичко това е със знанието, незнанието. Разбира се, тези, които са на франчайз, тези, които управляват веригите, казват, че не знаят.

Набелязани са денонощни мерки, допълни министър-председателят:

Знаете, че особено от камерите, след това много добре се вижда, и накрая ще им докажа, че някъде има и с умисъл вършени такива неща. След като го казвам, вече съм сигурен, че са установени такива. След това имайте предвид, че по същия начин, както манипулират километражите на колите, тези, които са с електронни километражи, по същия начин новите бензиноколонки могат да се манипулират. Ако сега го кажа пред вас, че сме го засекли това, ще следват куп въпроси. Но, когато ДАНС и Прокуратурата го внесат в съда, тогава ще стане ясно какви са ги вършили там. Да не говорим, че има рафинерии, които не са внесли един кораб със суров петрол. Всичко това в момента е в много напреднала фаза в производство на различните служби и организации. Просто нахално беше от тях да плащат по-малко ДДС в най-силните месеци, когато никой не слиза от колата. Ако мислят, че по този начин ще ни съборят бюджета или ще съберем по-малко - не . Ще съберем много повече. Защото ние сме събрали сега толкова данъци, забележете, колкото правителството на Орешарски при скъпия петрол, двойно повече.

В същото време от Министерството на икономиката съобщиха, че до момента са проверени близо 10 000 разходомери по бензиностанциите. 84 от тях са затворени след констатирани отклонения при отчитаното и реално зареденото гориво.

Смяната на пломбите на измервателните уреди започна от сряда по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски, след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива.

Целта на проверката е да се засили контролът върху средствата за измерване по бензиностанциите. Тя е част от системните усилия на правителството за ограничаване на некоректните практики на пазара за горива у нас.

На база на констатираните в проверката нередности Министерство на икономиката ще допълни предложенията си за промяна в нормативната уредба. Проверките на експертите от БИМ продължават до пълното изпълнение на графика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44