Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят от влака е пътувал за Сирия от Франция

| обновено на 22.08.15 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нападателят от влака от Амстердам за Париж е пътувал за Сирия от Франция, съобщи испански източник, свързан с борбата с тероризма. По думите му, мъжът е живял в южния испански град Алхесирас в продължение на година. След това през 2014 е решил да се премести на френска територия, откъдето е заминал.

За това, че нападателят вероятно  е живял в Испания през миналата година година и в Белгия през тази, съобщи и френският вътрешен министър Бернар Казньов. По думите му се предполага, че мъжът е бил член на радикално ислямистко движение Казньов  обаче посочи, че самоличността му не е потвърдена.

Френско издание цитира източници по сигурността, които твърдят, че през май мъжът е бил забелязан на самолет пътуващ от Германия за Турция, като се предполага, че той е влязъл на сирийска територия.  

Рано тази сутрин нападателят беше транспортиран от полицията в париж за разпит в антитерористичното звено на прокуратурата.
 
Бернар Казньов съобщи още, че французин е първият мъж, който се е сблъскал с него преди двамата американци да го обезвредят:
 
Френски пътник, които се опитвал да отиде до тоалетната, се е озовал срещу мъж, който носел на рамо автомат от типа на Калашников. Той смело се е опитал да го обезвреди преди нападателят да успее да стреля няколко пъти. След това се намесили двама американци, успели да го спрат и да вземат оръжието му.

Американците също разказаха пред медиите как точно са се развили събитията във влака. Пред "Скай Нюз" Антъни Садлър - приятел на двамата военни, който е бил с тях по време на пътуването, каза:
 
Доста е нереално. Пътувахме и си мислехме, че ще отидем в Париж за уикенда. Чуваш доста за тероризма, особено в Съединените щати, но никога не мислиш, че ще ти се случи на теб. Искам да аплодирам приятелите си затова, че бяха на място.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44