Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти няма бежанци на границата между Македония и Гърция

Няма напрежение по българо-македонската граница

| обновено на 23.08.15 в 18:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На македонско-гръцката граница тази сутрин почти няма бежанци, тъй като македонските власти пропуснаха миналата нощ  няколко хиляди души и ги транспортираха с автобуси и влакове на север към Сърбия.  Репортерът ни Николай Кръстев разказва за обстановката крой Гевгелия:

След напрегнатата нощ в Гевгелия обстановката сега изглежда спокойна. Повечето бежанци се намират в района на жп.гарата и автобусната гара на южния град в Македония. Опашки се извиват в пред касите на автобусната гара, където около 500 души чакат да си закупят билети. Останалите се намират извън и без това малката зала, където са налягали и спят. Има малки деца, които обикалят района.

Обстановката в Гевгелия се напрегна в събота, след като в през деня общият брой на влезлите бежанци от Сирия и Северна Африка надхвърли 4 000 души.  Невижданата по размерите си бежанска вълна навлезе през границата, след като цял ден в петък македонските власти успяха контролирано да пропускат между 800 и 1000 бежанци. Ситуацията през нощта премина всякакви граници и броят на влезлите достигна 4 000 души. На автогарата в града пристигат частни автобуси, както и микробуси и джипове от останалата част на Македония, с които бежанците масово поемат към границата със Сърбия на север. Влак с 250-300 бежанци замина в същата посока, видя пратеник на БНР.  През нощта в Гевгели пристигна и македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков. 

Пред БНР Урания Пировска от Македонския хелзингски комитет за защита правата на хората разкритикува действията на правителството в Скопие и разказа за случилото се:

В междинната зонна между Гърция и Македония имаше около 4000 бегълци. Полицията не можеше да се справи с голямата група бегълци. Много често имаше сила, в случаи, когато някои бегълци се опитват да минат напряко  бодливата тел.

Междувременно властите в Скопие заявиха, че не получават никаква подкрепа от Гърция или други страни от ЕС за разрешаването на бежанския проблем. Не може да бъде решение Гърция да изпраща по 5000-6000 души на ден, заяви македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков в Гевгелия. Призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, като очаквам гръцката страна да прояви разбиране, посочи министърът.

По българо-македонската граница към момента няма напрежение, съобщи МВР в София. В Граничната полиция не са постъпвали сигнали за незконни имигранти, насочили се към българска територия. Служители на МВР на трите контролно-пропускателни пункта "Златарево", "Станке Лисичково" и "Гюешево" подържат контакт с колегите си от Македония и обменят информация. Взети са мерки за засилване на охраната в района. Разпоредено е всяка промяна в обстановката да бъде докладвана на директора на "Гранична полиция".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44