Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на външните работи Даниел Митов ще участва в започващата в Скопие годишна посланическа конференция

Снимка: БГНЕС

Даниел Митов заминава днес на посещение в Република.

Това е второто посещение на външния ни министър Даниел Митов в съседна Македония за няколко месеца. Така ръководителят на дипломатическото ни ведомство дава сериозен знак към Скопие, че България иска да работи за стабилността на страната, както и на Западните Балкани, и евроатлантическата переспектива на държавите от региона, които работят за постигането на целите си в тази област.

В словото си пред македонските дипломати министър Митов ще акцентира върху двустранните отношения между София и Скопие, както и предизвикателствата, пред които са изправени страните от региона на Западните Балкани. Това е висока чест, която се оказва на български външен министър да говори на подобен дипломатически форум в съседна Македония.

Заедно с първият ни дипломат днес в Скопие ще бъде и албанският външен министър Дитмир Бушати. Двамата са в Скопие по покана на своя македонски домакин Никола Попоски. В последните месеци, след постигането на съгласие за решаването на политическата криза в Македония, след протестите срещу авторитарния режим на премиера Никола Груевски, страната днес е изправена пред сериозна криза свързана с бежанците от Близкия изток, които желаят да преминат през югозападната ни съседка от Гърция, на път към страните от Северна  и Западна Европа. Затова усилията на европейската дипломация и на съседите от региона имат ключово значение за действията на властите в Македония, както и отношението им към бежанците, като лакмус за европейската им ориентация.

Днес министър Митов ще участва в тристранни разговори със своя албански колега Дитмир Бушати и с домакина на срещата Никола Попоски. В края на работната си програма министър Митов ще бъде домакин на среща-разговор с македонските граждани с пробългарска ориентация, която ще се проведе в посолството на страната ни в Скопие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44