Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на храм "Успение Богородично" в Драговищица се влошава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все по-лошо е състоянието на църквата "Успение Богородично" в кюстендилското село Драговищица, датираща от 1859 година, сигнализира кметът Драголюб Стоянов. Каменният свод на черквата се е напукал, цепнатината вече е колкото човешка длан.

Вътре не се влиза, не се служи, защото е опасно. От година върви дарителска акция по спасяването на храма в Драговищица, открита е и банкова сметка, но засега са събрани едва около 1500 лева, каза кметът Стоянов. Необходими са най-малко 100 хиляди лева.

Наскоро експертна група реставратори от столицата дошли в селото, направили замерване и описание на обекта. Идеята им е доброволно да изработят проект за спасяването на черквата, като ще се кандидатства за средства по европейски проекти.

Кметът писал писмо и до министерството на културата и до дирекцията по веоризповеданията.. Засега няма реален резултат. Не може нашите деди и прадеди да са я изградили с труд, а ние да не може да я спасим, няма да се откажем, категоричен е кметът..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44