Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Скоро ще бъде одобрен договорът за добросъседство между България и Македония

| обновено на 24.08.15 в 18:16
Дитмир Бушати, Никола Поповски и Даниел Митов в Скопие
Снимка: МВнР Пресцентър

В скоро време се очаква ще бъде одобрен окончателният вариант на договора за добросъседство между България и Македония, обяви външният ни министър Даниел Митов в Скопие. България ще помогне за привличането на финансови средства от Европейския съюз за справянето с бежанския натиск в Македония, каза министър Митов.

Посещението на българския и албанския външни министри в Скопие за посланическата конференция на югозападната ни съседка е важен сигнал затова накъде трябва да върви региона ни, каза още първият ни дипломат.

Регионът трябва да бъде много по-интегриран и да работим много по-често заедно и заради увеличаващите се предизвикателства пред нас, които напоследък намериха изражение в тежък миграционен натиск. Очевидно е, че пътят на миграционния натиск през Балканите става все по-интензивен и заедно трябва да търсим решение, подчерта Митов. 

Македонският външен министър Никола Поповски каза, че никоя страна сама не може да се справи с бежанската криза, в която се намира страната му. 

Митов обяви още, че България подкрепя евроатлантическата перспектива на Македония и желанието на Албания да стане член на Европейския съюз. Според министър Митов регионът трябва да бъде все по-интегриран и този тристранен формат трябва да се събира по често. Подобен форум между България, Албания и Македония не се е провеждал много отдавна. Поповски призова за систематичното му организиране за обсъждане на двустранни, тристранни и други регионални въпроси.

Министър Никола Поповски заяви още, че основен акцент в разговорите с българския и албанския си колеги е бил свързан с инфраструктурата и изграждането на Коридор номер осем. Албанският външен министър Дитмир Бушати каза, че Тирана ще подкрепя присъединяването на Македония към НАТО.

Днес в македонския град Гевгелия на границата с Гърция бе и австрийският външен министър Себастиан Курц, който се запозна с обстановката в бежанския лагер. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44