Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроексперти подготвят нови мерки по сигурността във влаковете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евроексперти подготвят нови мерки по сигурността във влаковете след осуетения атентат по трансграничната линия „Талис“. Сред обсъжданите варианти между министрите на транспорта през октомври ще бъде и контрол на пътниците с металодетектори, по подобие на летищата. Европейската комисия обаче призова за пропорционален отговор на терористичната заплаха.

От години европейската регулация е много по-засилена при въздушния и морския, отколкото при железопътния транспорт. Допускането на тежковъоръжен терорист в международния влак Амстердам-Париж тези дни стана повод за извънредни разговори между Шенгенските държави, които не правят паспортни проверки по влаковете. Поставянето на металодетектори по гарите и проверки на багажите ще влязат в дневния ред на транспортните министри от Съюза, които се заседават през октомври, призна говорителят на Европейската комисия Якуб Адамович:

Това със сигурност ще бъде един от ключовите въпроси по отношение на високоскоростните железопътни линии между различните държави.

Брюксел призова обаче държавите-членки да не прибързват с прекомерни мерки за сигурност, които могат да се окажат неефективни:

Трябва да се намери баланс и да има пропорционалност в мерките, които ще се предприемат, без да се изпада в някаква хиперактивност, която може да се окаже контрапродуктивна, добави говорителят.

Комисията отбеляза, че от 2012 година има създадена работна група по мерките за безопасност в жп транспорта, включваща евроексперти и хора от транспортния сектор. Но представителите на 28-те правителства в групата досега са демонстрирали „скромен“ интерес към общи законодателни мерки, запазвайки суверенитета си във вътрешната сигурност по гарите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44