Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасените над 4000 бежанци в Средиземно море пристигнаха в различни пристанища на Апенините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасените през последните часове от италианската брегова охрана над 4000 бежанци, пристигнаха в различни пристанища на Апенините. Рекорди отбелязват това на Каляри и Палермо, където в болница заедно с майка си е настанено новородено момиченце само на два дни. Край Милано, имигранти протестираха за още неиздадени документи за временно пребиваване.

Поради рекордния за остров Сардиния брой на новопристигнали имигранти – 963, се налага първоначално те да бъдат настанени в халета на панаирното селище в Каляри. Сред тях има 200 жени и много деца. Рекордно много „деца без придружители” записа пристанището на Палермо -  130 малолетни от общо 548 души тръгнали от Еритрея, Гана, Буркина Фасо, Гамбия и Сиера Леоне.

Местните власти полагат извънредни усилия, тези деца да бъдат настанени до края на деня в отговарящи по техния случаи структури на остров Сицилия, до като всички други ще бъдат разпределени в центрове за пребиваване в цяла Италия. Междувременно полицията задържа шестима нелегални превозвачи от различна националност. Наложи се мобилизиране на сили на реда в Бресо край Милано, където бежанци блокираха движението към града в израз на протест, че още не са им издадени документи за временно пребиваване, необходими впоследствие за получаване на убежище. Те живеят от доста време на палатки в център на Червеният кръст.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44