Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се обсъжда редът за внасянето и разпределянето на пенсионните вноски

| обновено на 25.08.15 в 10:55
Снимка: БГНЕС

Представители на правителството, работодателите и синдикатите ще обсъдят днес реда за внасянето и разпределянето на пенсионните вноски съгласно последните законодателни промени.

Промените предвиждат и право на избор на осигуряване в Държавното обществено осигуряване (ДОИ) и Универсален пенсионен фонд, или само в НОИ, както и възможността категорийните работници, ползващи права на ранно пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на ДОИ или да внасят суми и в професионалните пенсионни фондове.

След като възрастта за пенсия беше замразена за 2 години, от 2016 г. тя отново започва да нараства плавно и при мъжете, и при жените. Реформата предвижда през 2016 г. жените да се пенсионират на 60 години и 10 месеца със стаж 35 години и 2 месеца, а мъжете на 63 години и 10 месеца със стаж от 38 години и 2 месеца.

Президентът на КТ „Подкрепа”  Димитър Манолов ще председателства заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди прехвърлянето и разпределянето на парите за втора пенсия между НОИ и частни фондове.

Синдикатът подкрепя проекта на Наредба като задължително изискване, което произтича от приетите промени в КСО. По този начин ще може да се  усъвършенства тристълбовият пенсионен модел. От синдиката заявяват, че макар и с голямо закъснение трябва да се даде възможност за избор дали вноските за втора пенсия да отиват в Държавното обществено осигуряване и Универсален пенсионен фонд или само в Държавното осигуряване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44