Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра започва кампания за безплатно изследване и консултиране за HIV и СПИН

Снимка: БГНЕС

Кампания за безплатно изследване и консултиране за HIV и СПИН започва днес в Силистра. Посланието на инициативата е "Да запазим посоката, да продължим пътя!".

Инициативата е част от националната антиспин кампания на здравното министерство, финансирана от Глобалния фонд срещу СПИН, туберкулоза и малария, която се провежда за 12-а поредна година в страната. Тя е насочена приоритетно към младите хора, с цел да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, заразени с HIV вируса.

Мобилни лаборатории ще предоставят на гражданите възможността да се изследват безплатно и анонимно за HIV, сифилис и хепатит. Днес мобилният екип ще работи в Силистра – по обед на централния градски площад, а в ранния следобед в района на откритите басейни. В петък лабораторията ще бъде в село Калипетрово и в квартал "Карото", а следващия вторник – в село Зафирово.

От Районната здравна инспекция призовават гражданите да се включат в кампанията. Според статистиката 2/3 от новорегистрираните HIV позитивни лица в страната научават това по време на такива кампании.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44