Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-строги мерки за контрол на оръжията поиска Белият дом след убийството във Вирджиния

| обновено на 27.08.15 в 07:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом призова Конгреса на Съединените щати да приеме нови оръжейни закони. 

Има някои съвсем логични неща, които само Конгресът може да направи, за да се намали насилието, свързано с използването на огнестрелно оръжие, заявиха от Белия дом.

Призивът дойде след шокиращото убийство на двама журналисти по време на интервю в ефира на местен филиал на телевизията Си Би Ес. Извършителят – 41-годишният Вестър Лий Фланаган се самоуби, преди да бъде заловен от полицията. Той отне живота на 24-годишната Алисън Паркър и 27-годишния Адам Уорд,  от филиал на Си Би Ес. Двамата бяха застреляни в ефир по време на пряко включване. След смъртта им Фланаган публикува в социалните мрежи свое видео от стрелбата. 

Във вече деактивирания му профил в "Туитър" е можело да се видят и негативни коментари за работните му отношения с един от колегите му, за когото се предполага, че е убитият Адам Уорд. Преди да започне работа във филиала на Си Би Ес, Фланаган бил уволнен от друга телевизия за безотговорно поведение.

По-рано губернаторът на щата Тери Маколиф коментира, че стрелецът може да е недоволен служител на станцията.

Стрелбата се е случила в ефира на сутрешния блок на телевизията, докато е вървяло интервю на живо от Бриджуотър Плаза в Монета, Вирджиния. Журналисти, гледали видеото от смразяващия инцидент, посочват, че на клипа може да се види как Алисън Паркър провежда интервю, когато изведнъж се чуват изстрели. Камерата пада на земята и следват писъци. Интервюираната Вики Гарднър, директор на регионална търговска камара, е била ранена и откарана в болница.

Междувременно от телевизия Ей Би Си съобщиха, че през нощта са получили факс от 23 страници с подател Брайс Уилямс – журналистическия псевдоним на Фланаган. Документът е предаден на властите. "Вашингтон пост" информира, че според изпратения манифест една от причините за атаката е стрелбата в Чарлстън, Южна Каролина по-рано тази година, когато бял младеж с мотиви на омраза уби деветима в афроамериканска църква. Вестър Фланиган споменава и че, докато е работил във въпросната станция, е бил обект на расова и сексуална дискриминация от своите колеги и не е получавал пари за извънреден труд. Той посочва, че е вземал енергийни добавки, които са довели до по-агресивно поведение. В документа е написано още, че Фланигън е отказал да приема предписани медикаменти за лекуване на депресия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44