Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провежда се поправителната матура по български език и литература

Снимка: Радио Шумен

В 8 часа започна поправителната матура по български език и литература. Предварително желание за участие в изпита зявиха 4906 ученици. 

Зрелостният изпит  ще продължи 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6. Зрелостниците нямат право да напускат залите до края на първия час.

Изпитът включва 41 задачи. От тях 40 са тестови, а последната е за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея

Тестът е генериран рано сутринта, чрез компютър от 11 000 000 възможни комбинации. Максималният брой точки е 70. Ще има въпроси с един верен от 4 възможни отговора, както и такива със свободен отговор.  Последната – 41-ва задача, е създаване на аргументативен текст по дадена творба или откъс от нея. Максималният брой точки за задачата е 30.


Зрелостниците трябва да се явят в сградата на полагане на изпита  15 минути преди началото му с документ за самоличност и служебна бележка. Те трябва да пишат с черен химикал.

Резултатите ще станат ясни до 11 септември.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44