Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха организирана престъпна група, крила данъци от търговия с месо

Спецпрокурори и експерти от НАП разкриха търговци на месо, ощетили бюджета с близо 1,5 милиона лева.

Акцията за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС, се е провела в четвъртък в София и страната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т.нар. "липсващи" и "буферни" търговци. "Кухите" фирми са издавали документи на реални търговци на месо, с което те фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната корпоративен данък. Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си.

След дадени разрешения от Специализирания наказателен съд в четвъртък са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и страната. Иззети са множество веществени доказателства, включително компютърни конфигурации и документация на "липсващи" и "буферни" търговци.

Извършват се разпити на свидетели, назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Уточняват се и нанесените щети на държавата.

Предстои повдигане на обвинения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44