Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Казахстан в София организира на 29 август

Фотоизложба пред Народния театър „Ив. Вазов” по повод Международния ден за действия срещу ядрените опити

Снимка: kazembassy
Всяка година на 29 август целият свят отбелязва Международния ден за действия срещу ядрените опити.

Датата служи като напомняне за нелеката съдба на Казахстан. На този ден през 1949 година Съветският съюз провежда първото тестване на ядрено оръжие на Семипалатинския полигон, с което открива една трагична страница в историята на Казахстан.

Общото събрание на ООН по инициатива на Казахстан обявява 29 август за Международен ден за действия срещу ядрените опити.

Това е и поводът утре (събота)  Посолството на Казахстан в София да организира фотоизложба на площада пред Народния театър „Иван Вазов”. Тя ще бъде отворена за посетители от 11.00 до 18.00 часа.

В рамките на международния проект „Атом” на сайта theatomproject.org всеки човек на планетата може да подпише on-line петиция „За свят без ядрено оръжие”.

Тази международна кампания има за цел хора от различни държави да имат достъп до информация относно последиците и заплахите от ядрените опити.

Още по темата чуйте от разговора на Лили Големинова с посланика на Република Казахстан - Н. Пр. Темиртай Избастин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.