Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители в Силистренско наемат работници на еднодневни трудови договори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

13 земеделски производители от Силистренска област са използвали възможността да наемат наботници на еднодневни трудови договори през последните месец и половина. Наетите са работили основно в сферата на селското стопанство.

За периода 17-ти юли – 28-ми август Дирекция Инспекция по труда в Силистра е заверила 1317 еднодневни трудови договора, съобщи директорът Венета Бабанова. Хората са наемани за прибиране на реколтата от череши, кайсии, праскови, сливи, малини и винени сортове грозде. Само през последната седмица са проверени петима земеделски производители, които наемат работници на еднодневни трудови договори, каза Бабанова:

Не са установени случаи на земеделски стопани, които в момента на проверка на контролните органи, да са допуснали до работа лица без сключени трудови договори.

Ако работодателят не е доволен от работника, той може да не подпише договор с него за следващия работен ден. Хората, които се  възползват от тази възможност обаче, имат притеснения:

Земеделските стопани споделят, че продължават да изпитват сериозни затруднения да убедят работниците да подпишат еднодневни договори, тъй като те се страхуват да не бъдат лишени от социални помощи и обезщетения за безработица.

Работещите на еднодневни трудови договори могат да бъдат спокойни, защото ще продължат да получават социалните си помощи. В същото време няма да са задължени да полагат задължителния общественополезен труд за получаването им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44