Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Националният събор на каракачаните в местността Карандила над Сливен

Снимка: БГНЕС

24-тият Национален събор на каракачаните се провежда днес в местността Карандила над Сливен. Организатор на фолклорното събитие е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Председателят на Федерацията Коста Палестров посочи, че тазгодишният събор преминава под формата на народно веселие:

Песни и танци основно на танцовите състави от Дружество на каракачените в България - Сливен, Речица, Карлово и танцов състав от град Солун, Гърция. Това, което правим всяка година - да се събираме, да сме облечени с нашите носии и да станем част от традицията на каракачаните.

20-те младежи на средношколска възраст, танцьори от фолклорния ансамбъл за каракачански песни и танци на кв. "Речица" в Сливен, са младото попълнение на събора.

Каракачаните още от едно време са източноправославни християни. "Кара" означава на турси "черно", а "чани" е беглец. Те са черни бегълци, така са ги наричали.

За произхода на каракачанската песен и танц учителят Петър Палестров разказва:

Тя произтича от начина на живот. От социалния статус на каракачанина в епохата на Али Паша от 810 до 30-та година ги прогонва и те са търсили спасение и са го намерили във високите Балкани на днешния Балкански полуостров. И от това произтича и болката в песните на днешните каракачани, мъката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44