Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в Дрезден в подкрепа на бежанците

| обновено на 30.08.15 в 12:11

Хиляди германци демонстрираха в Дрезден в подкрепа на бежанците. Градът е крепост на антиислямското движение ПЕГИДА и столица на провинция Саксония, където се случиха поредица изстъпления срещу имигрантите. 


Към демонстрацията се присъединиха и хора от съседни градове, от Берлин и дори от Чехия. След края й стотици отидоха  в съседното градче Хайденау, който бе арена на сблъсъци през последните дни заради откриването на център за подслоняване на бежанци. Снощи до сблъсъци не се стигна. Полицията в Саксония обаче търпи остри критики от страна на гражданите си, че не може да се справи с крайнодясната заплаха и досега не е извършила нито един арест въпреки многобройните нападения, класифицирани като опити и за убийство срещу бежанци. Най-често жертва на атаки са семейства или жени с деца в бежански домове. Полицията засега е арестувала само един човек, за когото стана ясно, че е фотограф, снимал сблъсъците.


Най-богатата страна в Европа - Германия е основната цел на повечето имигранти, стичащи се от Турция през Гърция и Западните Балкани. Според анкета на телевизия ZDF германците, които смятат, че страната им може и трябва да помогне на нуждаещите се от убежище, имат значителен превес над ксенофобите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44