Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атака срещу кула с метателни машини пресъздадоха на "Царевец"

Три групи за исторически възстановки демонстрираха в крепостта "Царевец" във Велико Търново как се превзема укрепена кула. Атракцията за жителите и гостите на града беше в рамките на фестивала "Средновековна България".

С  реплики на средновековни ризници, шлемове, лъкове, копия, брадви и боздугани бяха въоръжени защитниците на кулата. Нападателите използваха метателна ? машина, дело на Стефан Стефанов от великотърновския клуб "Традиция":

Метателна машина онагра, която се е използвала главно при превземане на крепости. Голямата онагра е можела да хвърли 10 кг тежест  на около 350 метра - и те бият по кулата, за събаряне на стени, за събаряне на вратите. Нашата е малка, за да може да бъде пренасяна. Може да хвърля около 2 кг на сто метра.

Стефанов обясни от какви източници е събирана информация как са изглеждали оръжията през Средновековието:

Стенописите в манастирите, рисунките в различни книги, манускрипти, византийски трактати и разкопките на различни гробове, могили... И това е тръпката, защото изработвайки всяко едно нещо сам, ти възстановяваш занаята, който го е правил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44